Start-Up Zone

Prețurile din industrie au crescut cu peste 40% față de anul trecut

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au înregistrat în ianuarie o creștere de 43% față de ianuarie 2021, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Față de decembrie, prețurile producției industriale au înregistrat un avans de 8,6%.

Deși România a ”importat” inflație și în prima lună din 2022, avansul prețurilor a fost semnificativ mai mare pe piața internă, de 57,2% față de ianuarie 2021. Prețurile producției industriale pe piața externă au înregistrat o creștere de 18,4%.

Industria energetică se confruntă cu cea mai dramatică scumpire. Indicele prețurilor producției industrială a marcat un avans de 230% în ianuarie față de aceeași lună a anului anterior în industria energetică.

A doua cea mai afectată ramură industrială este cea a bunurilor intermediare – 29% -, aceasta fiind urmată de cea a bunurilor de folosință îndelungată, unde indicele a înregistrat un avans de 16,1%.

Industria bunurilor de capital s-a confruntat cu o creștere de aproape 10%, iar cea a bunurilor de uz curent de 8,5%.

În ultimii trei ani, România a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor din industrie din UE, potrivit datelor Eurostat.

Explicația este că, deși în 23 din 27 de state ale Uniunii indicele inflației industriale a trecut în primul an de pandemie în domeniul negativ, odată cu ieftinirea energiei, la noi acest lucru nu s-a produs.

Astfel, în ultimii trei ani, prețurile din industria românească au marcat un avans de aproape 20%.

sursa: cursdeguvernare.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment