Start-Up Zone

Fondurile UE de 1 milion Euro: Patronii IMM se tem că se poate anula Acțiunea 4.1.1-POC

Patronii de firme mici și mijlocii membri ai Consiliului Național al IMM-urilor se tem că se poate anula și Acțiunea 4.1.1-POC, prin care antreprenorii ar urma să acceseze fonduri europene de până la 1 milion de euro pe proiect, la fel cum s-a anulat și vechea Măsură 3.

Într-un comunicat transmis CNIPMMR „trage un semnal de alarmă” că Acțiunea 4.1.1 – „Investiții în activități productive” „are un potențial ridicat de a nu mai fi implementat”, din cauza unor întârzieri procedurile la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Mai concret, patronii IMM enumeră următoarele motive pentru care sesiunea de finanțatre riscă să se anuleze:

  • În data de 26 august 2021 AM POC a publicat în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive”, consultare publică fără niciun rezultat.
  • În data de 10 septembrie 2021 AM POC a publicat din nou în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive”. În plus, în perioada septembrie-decembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și AM POC a derulat întâlniri și consultări cu mediul de afaceri în cadrul cărora reprezentanții mediului de afaceri au prezentat necesitățile reale ale IMM-urilor și principiile esențiale pentru acordarea de șanse egale tuturor. Deși AM POC era pregătit să lanseze apelul în dată de 27 decembrie, s-a convenit asupra faptului ca acesta să publice în luna decembrie Ghidul consolidat (formă finală fără avizul DG Regio), iar după obținerea avizului DG Regio să fie publicată formă finală oficială.
  • În dată de 21 decembrie 2021 AM POC a publicat din nou în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive”, deși acesta mai fusese de 2 ori în consultare publică, iar modificările care trebuiau realizate reprezentau rezultatul consultărilor.
  • Deși AM POC insistă asupra lansării apelului în dată de 27 decembrie pentru a avea timp suficient pentru evaluarea proiectelor depuse și semnarea contractelor de finanțare până la 30.06.2022, nici până în ziua de astăzi, 15 februarie 2022, nu a fost publicat un ghid consolidat/ghid final.
  • Trebuie să existe o perioadă de 30 de zile de la data publicării ghidului final/consolidat până la data lansării apelului de proiecte.
  • În dată de 9 februarie AM POC a publicat Consultarea de piață privind stabilirea valorii estimate pentru procedură având ca obiect „Servicii de consultanță pentru evaluarea proiectelor primite în cadrul Axei prioritare IV, Acțiunea 4.1.1 Investiții în activități productive din cadrul POC”.
  • Semnarea contractelor de finanțare trebuie să se realizeze obligatoriu până la 30.06.2022.

Acțiunea 4.1.1-POC: Ce se știe până acum

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că va publica ghidul final al solicitantului pentru Acțiunea 4.1.1-POC după primirea avizului de la Comisia Europeană și publicarea schemei de ajutor de stat în Monitorul Oficial.

Termenul estimativ de lansare este începutul lunii martie.

Așa cum arată acum propunerea oficială de ghid, apelul ar urma să fie deschis timp de 5 zile calendaristice – atât vor avea solictanții la dispoziție să-și depună proiectele în sistemul electronic.

Solicitanții ar urma astfel să aplice în aplicația IMM RECOVER (portalul de granturi IMM adminstrată de STS și Ministerul Economiei). Ulterior, pentru contractare aplicantul selectat la finanțare va primi de la MIPE solicitarea de a încărca în platforma electronică MySMIS proiectul și toate documentele pe baza cărora s-a făcut evaluarea în platforma IMM RECOVER. Practic, se va lucra pe ambele platforme – portaul de granturi IMM și sistemul MySMIS-2014, de gestionare a fondurilor europene, conform proiectului de ghid.

Bugetul total al liniei de finanțare este de aproape 360 milioane euro.

Sursa: Startupcafe.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment