Start-Up Zone

Ministerul Agriculturii: Finanțare de 15 milioane EURO pentru fermierii care fac procesare

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) plănuiește investiții de anvergură în sectorul de procesare a materiilor prime produse de fermierii români. Dacă până acum genul acesta de investiții erau finanțate prin PNDR cu sume destul de mici, reprezentanții ministerului vor să schimbe acest lucru din 2023.

Potrivit lui Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, sumele pe care le-ar putea primi cooperativele care vor să înființeze fabrici de procesare începând din 2023 ar putea ajunge la 15 milioane de euro.

”Din punctul meu de vedere, procesarea și asocierea merg mână în mână, pentru că cu cât este mai mare volumul producției vegetale care este procesată, cu atât mai mare va fi puterea financiară a celor care fac această chestie. Avantajele pot veni din diferite zone. De ce să vindem grâu și să cumpărăm biscuiți, cozonaci și alte produse din Germania sau Franța?

Prin viitorul PNS, noi urmărim creșterea sumelor pentru fabricile de procesare; dacă în trecut a fost vorba de undeva la 2,5 milioane de euro per unitate de procesare, acum mergem până undeva spre 15 milioane de euro ca și propunere. Încă nu este finalizat, mai sunt discuții. Pentru o cooperativă sau asociație de producători, ar fi o sumă ok, pentru că cu 2,5 milioane de euro este foarte greu să mai faci ceva, ținând cont și de prețurile materialelor de construcții care au crescut foarte mult”, a precizat Sorin Moise în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment