Start-Up Zone

Investiții de 500.000 de euro pe fermă, nerambursabili!

În propunerile pentru Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 este prevăzută înființarea sistemelor de irigații la nivelul fermei, cu o alocare publică de 100 milioane euro și o valoare maximă a sprijinului de 500.000 euro/beneficiar.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), dezbaterile cu privire la elaborarea Planului Național Strategic (PNS), conduse de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, au continuat miercuri, 12 ianuarie 2022, în sistem de videoconferință.

La discuțiile cu privire la intervențiile aferente investițiilor în domeniul irigațiilor au participat aproximativ 100 de persoane, asociații și federații ale fermierilor, precum și experți din cadrul instituțiilor implicate în implementarea viitoarei Politici Agricole Comune (PAC).

În cadrul discuțiilor, ministrul Chesnoiu a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii secundare de îmbunătățiri funciare, prezentând, ca element de noutate, introducerea intervenției privind înființarea sistemelor de irigații la nivelul fermei.

„La nivelul ministerului lucrăm deja la îmbunătățirea cadrului normativ pentru finanțarea investițiilor în sistemele de irigații, astfel încât să aducem apa mai aproape de exploatație și plantă. Știm că lucrările de investiții în infrastructura mare necesită o perioadă îndelungată de timp pentru implementare. De aceea, este foarte important să intervenim, astfel încât, din bugetul anului 2023, să finanțăm investițiile care privesc atât infrastructura principală, sistemele locale, cât și infrastructura de desecare. Fermierii au nevoie să acționăm rapid și eficient”, a declarat Chesnoiu.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate liniile generale privind finanțarea sistemelor și a infrastructurii de irigații în PNS 2023-2027. Pentru modernizarea infrastructurii de irigații propunerea este ca alocarea publică totală să fie de 400 milioane euro cu o intensitate a sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile per proiect de 100%. În ceea ce privește înființarea sistemelor de irigații, este propusă o alocare publică de 100 milioane euro, cu o valoare maximă a sprijinului de 500.000 euro/beneficiar, iar intensitatea sprijinului public nerambursabil, raportată la costurile eligibile per proiect, de 65%, se precizează în comunicatul MADR.

Propunerile transmise de asociațiile și federațiile fermierilor vor fi analizate, iar MADR se va raporta, în elaborarea PNS, strict la obligațiile prevăzute în regulamentele europene și la indicatorii de rezultat.

La consultările pentru elaborarea noului PNS au mai participat: Sorin Moise – secretar de stat, Daniela REBEGA – director general al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AMPNDR), Cristiana CONSTANTINESCU – director în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Agricole (AFIR), Liviu BODOLAN – șef serviciu AMPNDR, precum și reprezentanți ai APIA, AFIR, INS, MMAP, MFE, ANSVSA, ANZ, Consiliul Concurenței, ASF, ANPM, ANAP, ANIF, INCE, se mai menționează în comunicat.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment