Start-Up Zone

Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate exclusiv cu bani de la stat. Proprietarii primesc interdicție la vânzare 25 de ani

Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate integral pe banii statului, pentru a grăbi procesul de reabilitate, însă proprietarii persoane fizice nu își vor putea vinde locuințele timp de 25 de ani. Dacă decid să renunțe la locuință în această perioadă, ei vor trebui să restituie către stat banii aferenți lucrărilor.

„Programul de consolidare de risc seismic nu a parcurs încă circuitul de avizare interministerială. Avem nevoie de un program cu nişte principii şi criterii cu totul noi, pentru că cel aflat în vigoare este din 1994 şi categoric este depăşit ca funcţionalitate – se şi vede din investiţiile care au avut loc sau de fapt mai mult n-au avut loc. Acest program trebuie revigorat, este prevăzut ca şi reformă în PNRR şi anul acesta va fi realizat. (…) Vorbim de un proiect de lege cu care vom merge în Parlament, nu de o ordonanţă de urgenţă”, a afirmat ministrul Dezvoltării Cseke Attila. El a precizat că pentru acest program trebuie să mai dea avize Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, apreciind că va intra în dezbaterea parlamentară, cel mai probabil, în primăvara acestui an.

Finanțare integrală de la stat

În prezent, statul finanțează de la buget reabilitarea clădirilor cu gradul I risc seismic, dar proprietarii trebuie să restituie contravaloarea acestor lucrări în rate lunare egale, eșalonate pe 25 de ani. Sunt exceptați proprietarii cu venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie.

Ministrul Dezvoltării a anunțat că programul se va schimba astfel încât să se asigure finanţarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, pentru a nu mai exista discuţia referitoare la proprietarii care nu pot să suporte costul, pentru că nu au posibilităţi financiare.

Cu toate acestea, proprietarii vor avea interdicţie de vânzare timp de 25 de ani.

„Este o creştere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanţare de la stat. Vom avea o interdicţie de vânzare, respectiv în perioada interdicţiei de vânzare proprietarul poate să-şi vândă apartamentul, dar atunci trebui să restituie statului cota parte din investiţia de consolidare de risc seismic. (…) Deci, sunt câteva modificări esenţiale faţă de programul actual, care să dea şansa repornirii acestui deziderat care este foarte important, pentru că în ultimii ani, din păcate, nu s-a reuşit şi din cauza acestui program ineficient de consolidări de risc seismic. Perioada interdicţiei este de 25 de ani pentru persoane fizice.”, a subliniat Cseke Attila.

Pentru persoane juridice, interdicţia de vânzare va crește la 10 ani, de la 5 ani în prezent.

„Ceea ce urmăreşte acest program, pe scurt, faţă de programul care este în vigoare, dar care este nefuncţional, este în primul rând să fie o finanţare multianuală. Unul din neajunsurile principale ale programului actual este finanţarea naţională, fiind un program creat în 1994, astfel încât, şi dacă Guvernul aprobă lista de investiţii pentru care se prevăd consolidări de risc seismic, până când se porneşte procedura de achiziţie şi se finalizează şi termenul de execuţie, este imposibil pentru oricine, astăzi, în România, ca într-un an de zile – de la aprobare, la achiziţie şi la execuţie – să consolidezi, de exemplu, o clădire în Bucureşti. Deci, trebuie să facem un program de finanţare multianuală. Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe. Includem şi clădirile publice şi în aceste clădiri publice sunt instituţii, sunt foarte mulţi angajaţi şi ele trebuie consolidate. Nu va mai exista o cofinanţare”, a explicat ministrul Dezvoltării.

Sursa: Economedia.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment