Start-Up Zone

Regimul fiscal al sponsorizărilor: Se îngreunează deducerea și se limitează la 6 luni după închiderea exercițiului

​În Monitorul oficial din 30 decembrie 2021 a fost publicată Legea nr. 322/2021, ce modifică regimul fiscal al sponsorizărilor efectuate de microîntreprinderi și entitățile plătitoare de impozit pe profit.

Legea aduce măsuri care se aplică din 1 ianuarie 2022, însă are și măsuri tranzitorii aplicabile acelor sponsorizări aflate în desfășurare la data de 31 decembrie 2021 sau acelor sponsorizări reportate 7 ani pentru plătitorii de impozit pe profit sau 28 de trimestre pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderii.

Legea nr. 322/2021 modifică punctual Codul fiscal, cu privire la procedura de reducere la plată a impozitului pe profit, respectiv cu reducerea la plată a impozitului pe venitul microîntreprinderii, atunci când contribuabilii efectuează sponsorizări sau acordă sume prin contracte de mecenat, având în vedere prevederile Legii nr. 32/1994 privind sponsorizările.

Legea nr. 322/2021 adoptă următoarea procedură aplicabilă cu 1 ianuarie 2022, astfel încât sponsorizările efectuate în condiția legii sponsorizării rămân cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, însă diminuează impozitul pe profit de plată în cea mai mică valoare dintre 7,5 la mie din cifra de afaceri anuală, fără a depăși 20% din impozitul pe profit datorat.

Dacă sponsorizările efectuate în exercițiul respectiv depășesc această valoare, după diminuarea cu eventualele sume reportate, contribuabilul poate dispune de „redirecționarea impozitului pe profit” pentru efectuarea de sponsorizări sau acte de mecenat, în termen de maximum 6 luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderii, se păstrează reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderii în procentul de 20% din impozitul pe venit datorat în acel trimestru.

Legea nr. 322/2021 prevede și măsuri tranzitorii, sponsorizările/actele de mecenat sau bursele private efectuate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se reportează în perioada următoare, conform termenelor existente la data efectuării respectivelor contracte, fără a depășii anul 2028.

sursa: finantare.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment