Start-Up Zone

Au venit banii pentru primării! Sunt miliarde de euro la dispoziție pentru investiții

Primarii au de acum la dispoziție miliarde de euro pentru investiții atât în infrastructură, cât și în educație și sănătate. Prima tranșă de bani din granturile acordate României prin Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) a fost transferată joi, 2 decembrie, de către Comisia Europeană.

În acest context, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a anunţat într-o postare de pe pagina sa de Facebook că va demara, în scurt timp, o serie de informări astfel încât primarii să înceapă să acceseze fonduri atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă PNRR, cât şi din alte programe.

„Comisia Europeană a transferat astăzi, ţării noastre, suma de 1,8 miliarde de euro, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Planul României în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă cuprinde 107 investiţii în mai multe domenii şi 64 de reforme. România va primi, în total, 29,2 miliarde euro, pentru finanţarea unor investiţii şi reforme ambiţioase, care vor transforma profund economia şi societatea noastră. PNRR este un program important pentru că ne propunem să rezolvăm într-un timp relativ scurt probleme care trenează de mult timp, însă în exerciţiul financiar 2021-2027, România poate accesa şi alte proiecte. Reamintesc faptul că ţara noastră a obţinut 80 de miliarde de euro în urma negocierilor cu Comisia Europeană, pe perioada 2021-2027. Voi demara, în scurt timp, o serie de informări ale administraţiilor locale astfel încât primarii să înceapă să acceseze fonduri atât din PNRR, cât şi din alte programe, astfel încât gradul de absorbţie să fie cât mai mare”, a scris joi Dan Vâlceanu.

Ministrul a Fondurilor Europene a ținut să sublinieze că va fi foarte atent ca aceşti bani să fie cheltuiţi în folosul oamenilor, în domenii esenţiale precum sănătate, educaţie, infrastructură, „exact ceea ce aşteaptă românii de la noi”.

Comisia Europeană a transferat, joi, României suma de 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Plata de prefinanţare, de 1,8 miliarde de euro, va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în Planul Național de Redresare şi Rezilienţă al României. În total, țara noastră va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

Plata de joi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operaţiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU, relatează AGERPRES.

Până la sfârşitul anului, Comisia intenţionează să mobilizeze până la 80 de miliarde euro sub formă de finanţare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanţa primele plăţi planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment