Senatul a adoptat proiectul de lege privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în Romania care prevede că persoanele fizice pot crește maximum 5 porci în gospodărie, cu condiția să înregistreze exploatații non-comerciale de subzistență în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA.
De asemenea, în cadrul exploatațiilor de tip familial, persoanele fizice pot crește cel mult 15 porci, atât pentru consum familial, cât și pentru comercializare la nivel județean, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare.
”Porcinele sunt crescute numai pentru îngrasare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Porcii, carnea şi produsele din came rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează si sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie”, se arată în document.
Operatorii au obligaţia respectării următoarele cerinţe minime de biosecuritate pentru exploataţiile non-comerciale:
- să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;
- să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
- să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
- să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
- să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;
- să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare;
- să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la:
- orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;
- orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
- orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
Legea prevede și amenzi, cuprinse între 5.000 lei și 18.000 lei, pentru cei care nu respectă noile reguli.
Proiectul poate fi consultat AICI.
sursa: legestart.ro
Add comment