Start-Up Zone

Un gigantic parc de turbine eoliene pe mare în Franța primește undă verde de la Bruxelles pentru ajutoare de stat / Pescarii protestează și acuză distrugerea speciilor marine

Comisia Europeană a aprobat marți ajutorul de stat pe care guvernul Franței vrea să îl acorde viitorului constructor al unui parc eolian offshore construit în largul coastei normande, potrivit unui comunicat al executivului european.

Parcul de turbine eoliene marine va avea o putere de 1000 – 1050 megawați (MW) și ar urma să producă 4,5 terawați/oră (TWh) de electricitate pe an în următorii 20 de ani – energie regenerabilă.

Ajutorul de stat va consta într-o schemă de co-finanțare a investiției și va fi alocată în urma unei licitații ce va stabili și constructorul parcului de eoliene. Acest parc offshore va ajuta Franța să își atingă obiectivul de reducere a emisiilor poluante până în 2050.

Decizia de a construi parcul de eoliene în apele maritime franceze a dus însă la protestele pescarilor profesioniști și ale activiștilor de mediu.

Creșterea numărului de parcuri eoliene trezește obiecții în ceea ce privește aspectele estetice, zgomotul sau potențialul impact asupra animalelor, păsărilor și liliecilor, dar și asupra faunei marine – mai ales în timpul fazei de construcție, potrivit RFI România.

În această vară, pescarii au protestat la Saint-Brieuc, apoi la Caen și Malo-les-Bains, în apropiere de Dunkerque, potrivit RFI. Ei susțin că atât șantierele pentru constuirea turbinelor eoliene, cât și operarea ulterioară a acestora vor produce daune populațiilor de pești și scoici.

Sursa : economedia.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment