Start-Up Zone

Schema HoReCa nu primește bani pentru întregirea bugetului în 2021 (proiect de rectificare)

Ministerul Economiei, care gestionează Schema HoReCa și măsurile 1 și 2 de ajutoare de stat COVID pentru firme, pierde bani la rectificarea bugetară, în loc să primească credite bugetare în plus, conform proiectului de rectificare a bugetului pe anul 2021.

Așa cum am arătat pe StartupCafe.ro, la schema de ajutoare de stat HoReCa, în anul 2021, se vor putea plăti în proporție de circa 45% granturile către firmele admise la finanțare. Suma disponibilă pentru plată totaliează 1 miliard de lei.

Restul de 55% din sumele aprobate firmelor la Schema HoReCa ar urma astfel să fie plătite în anul 2022, pe bugetul viitor, dara aceasta este problema noului guvern PSD-PNL-UDMR

Măsura 2: Cum se procedează cu anunțurile/comunicatele de presă obligatorii

VIDEO INTERVIU Laurențiu Țigăeru, seller eMAG: Eu mă axez în continuare pe piața din România…

Ajutoare de stat: Cum se face comunicatul de presă- model oficial

Pentru plata acestei tranșe este nevoie de circa 1,2 miliarde de lei. În bugetul de stat pe anul 2021, s-a prevăzut o sumă de 1,5 miliarde de lei, credite de angajament, dar pentru plăți, acestea ar fi trebuit să fie transformate în credite bugetare.

Unii dintre antreprenori și-au făcut speranțe că la rectificarea bugetară care urmează să se facă zilele acestea se vor transforma acele credite de angajament în credite bugetare, pentru ca firmele admise la Schema HoReCa să-și ia ajutoarele în întregime până la finalul anului 2021.

Iată că acum speranțele acestor aplicanți sunt rispite: proiectul de rectificare bugetară NU prevede transformarea acelor credite de angajament în credite bugetare. Ba mai rău, Ministerul Economiei mai pierde și din bugetul pe care îl avea, aproximativ 150 de milioane de lei.

Diminuările propuse au avut în vedere propunerile ordonatorului principal de credite urmare a analizei execuției bugetare și necesarului de finanțare până la finele anului. S-au identificat economii în principal la bunuri și servicii (-8,0 milioane lei), subvenții (-112,9 milioane lei), alte transferuri (-40,53 milioane lei) precum și la active nefinanciare (-1 milion lei). Se propun asigurarea de sume suplimentare pentru derularea investițiilor în turism (+6 milioane lei)” – se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Ordonanța de urgență pentru rectificarea bugetară urmează sa fie adoptată de noul guvern.

sursa: startupcafe.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment