Start-Up Zone

Modificări la sponsorizările acordate de companii din impozitul pe profit/venit, adoptate de Senat

Începând de anul viitor, companiile plătitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor vor putea redirecționa oricând, într-un interval de 7 ani, sponsorizările către organizațiile non-profit, potrivit unui proiect de lege adoptat luni de Senat. Inițiativa a fost transmisă Camerei Deputaților pentru dezbatere.

În prezent, companiile pot acorda organizațiilor non-profit sponsorizări de 20% din impozitul pe profit/ venit, iar persoanele fizice de 3,5% din impozitul pe venit. Aceste sponsorizări se aplică doar impozitelor pe veniturile realizate în anul anterior.

”Aceste sume ar constitui un fond din care ar putea acorda sponsorizări, urmând ca anual firmele să regularizeze sumele pe care le au la dispoziție”, se arată în nota de fundamentare a legii.

Inițiatorii argumentează că măsura este benefică ”atât pentru donatori, deoarece își pot elabora un plan de sponsorizări și îi va stimula să implementeze planuri pe termen lung de finanțare a unor proiecte cât și pentru beneficiari, ONG-uri, unități de cult, elevi, instituții publice deoarece vor putea avea acces la sume mai consistente”, potrivit expunerii de motive.

Din datele acestora, furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, reiese că proporția contribuabililor care decid să susțină financiar beneficiarii pe care Codul Fiscal îi precizează este extrem de redusă.

”La nivelul anului 2019, sponsorizările microîntreprinderilor au fost de 1,22%, în anul 2020 procentul a crescut la 4,2% din impozitul plătit de acestea, acolo unde Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal permite 20%. Firmele care datorează impozit pe profit au achitat față de bugetul de stat 15,7 miliarde de lei, iar din acestea 1,37 miliarde (adică 8,1%) au alimentat sectorul neguvernamental. În 2020, proporția a crescut nesemnificativ la 8,6%. Merită menționat faptul că din impozitul pe veniturile persoanelor fizice, în anul 2019 doar 0,61% din suma totală a fost redirecționată către susținerea entităților non-profit care figurează în Registrul entităților/ unităților de cult, deși legislația permite 3,5% din impozitul achitat”, susțin inițiatorii (UDMR).

Mai multe detalii aici

Redactia START UP ZONE

Add comment