Start-Up Zone

Măsura AFIR pentru investiții în ferme se schimbă RADICAL

Submăsura 4.1 din PNDR 2014-2020, dedicată investițiilor în exploatații agricole, a fost ani la rând cea mai populară submăsură accesată de fermierii români, fiind și cea care a beneficiat de alocările financiare cele mai mari. Odată cu noul Plan Național Strategic, această submăsură se va modifica radical.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu secretarul de stat MADR Marius Micu, care a prezentat toate detaliile legate de cum va arăta noua ”intervenție” pentru investiții în exploatațiile agricole. Potrivit oficialului MADR, submăsura 4.1 se ca împărți în 13 componente distincte, astfel încât să poată acoperi nevoile fiecărui sector.

”Fosta submăsură 4.1 se va desface în alte 13 intervenții dedicate pe sector: zootehnie producție, zootehnie procesare, legumicultură producție, legumicultură procesare, achiziție de echipamente pentru zootehnie, etc. Avem și pentru cooperative o măsură distinctă – intervenția ”investiții destinate formelor asociative”, iar alocarea propusă este de 50 de milioane de euro în momentul acesta”, a explicat Marius Micu în direct la AGRO TV.

Potrivit acestuia, bugetul total pentru investițiile în exploatații agricole prin intermediul AFIR în perioada 2023-2027 va fi de 728 milioane euro.

”La investiții în exploatații, din cei 728 de milioane de euro, avem 13 măsuri pe care o să le susținem. Până acum, nu au fost sparte măsurile la nivel de sector și sub-sector. Erau toate la un loc, iar în cei 728 de milioane intrau și zootehnia, și vegetalul, și legumicultura, și formele asociative, și părea o sumă mai mare. Vrem să mergem pe un mecanism corect să știe toată lumea cât ia, sau mergem într-un sistem amestecat care dă bine la televizor? Această distribuție înseamnă că toată lumea, indiferent de sector, are dreptul și posibilitatea să acceseze fondurile într-un mod echilibrat”, a mai subliniat Marius Micu.

sursa: agro-tv.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment