Start-Up Zone

Noi măsuri de siguranță în contextul răspândirii virusului COVID-19. Ce se întâmplă cu activitatea firmelor

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial hotărârea (HG) 1.050 din 2 octombrie 2021, prin care se instituie o serie de măsuri inclusiv asupra unor firme, în scopul prevenirii și combaterii a răspândirii bolii COVID-19. În București, barurile și cluburile sunt închise începând de duminică, 3 octombrie 2021.

Duminică, în București, incidența cazurilor COVID-19 cumulate în ultimele 14 zile a ajuns  la 8,98 la 1.000 de locuitori, iar barurile și cluburile se închid, a informat Prefectura Capitalei.

În baza Hotărârii Guvernului 1.050 din 2 octombrie 2021, Comitetul municipal pentru situații de urgență a luat o serie de măsuri de prevenire și combatere a răspândirii bolii COVID-19:

  • Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă, pentru că incidența cumulată la 14 zile în Municipiul București este mai mare de 6/1.000 locuitori.
  • Magazinele pot funcționa zilnic în intervalul orar 5,00 – 22,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori. Acești operatori economici pot activa non-stop doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu (gen Glovo, Bolt, Tazz etc.)
  • Prin excepţie farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
  • Se interzice circulația persoanelor nevaccinate în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu excepția deplasărilor în interes profesional sau pentru anumite activități personale. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele nevaccinate sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completate în prealabil și semnate. Persoanele vaccinate trebuie să prezinte certificatul de vaccinare și pot circula fără restricții.
  • Restaurantele și cafenele pot funcționa la 50% din  capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 24,00 dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la  finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, dacă este depășită încidența de 3/1.000 locuitori în ultimele 14 zile.
  •  Cafenelele și restaurantele din mall-uri pot funcțina până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum, delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop, dacă incidenţa cumulată la 14 zile  este mai mare de 6/1.000 de locuitori.
  • Accesul în zonele de consum astfel delimitate şi amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară  confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • În situaţia în care activitatea restaurantelor și cafenelelor este restricţionată sau închisă, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Diana Spătaru

Add comment