Start-Up Zone

România, obligată de Comisia Europeană să transpună, să pună în aplicare şi să aplice corect normele UE privind siguranţa operaţiunilor petroliere şi gaziere offshore

Comisia Europeană solicită Poloniei și României să transpună, să pună în aplicare și să aplice corect normele UE privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore.

Comisia anunță, printr-un comunicat de presă, că a decis astăzi să trimită scrisori de punere în întârziere Poloniei și României pentru că nu au integrat corect anumite aspecte ale Directivei privind siguranța activităților offshore în sistemele lor juridice.

În această directivă, UE a pus în aplicare un set de norme menite să contribuie la prevenirea accidentelor și la asigurarea unei reacții prompte și eficiente în cazul producerii unor astfel de accidente. Statele membre trebuie să se asigure că întreprinderile – cărora le acordă o licență de explorare sau de producție – sunt bine finanțate, dispun de expertiza tehnică necesară și au la dispoziție resurse care să poată fi utilizate atunci când este necesar.

Trebuie instituită o autoritate independentă pentru a asigura respectarea cerințelor de siguranță, precum și un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despăgubire în caz de accident. Întreprinderile sunt pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor și habitatelor naturale protejate. Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisie.

În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Diana Spătaru

Add comment