Start-Up Zone

Forma declaraţiei pe propria răspundere pentru concediul medical de carantină

Ordinul nr. 1.898/855/2021 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 905 din 21 septembrie 2021.

Documentul conţine forma declaraţiei pe propria răspundere pe care trebuie să o depună Persoanele asigurate care beneficiază de concediu medical pentru carantină la plătitorii de indemnizații de asigurări sociale de sănătate prevăzuți la art. 36 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005.

Declaraţia  prevăde două situaţii pentru măsura carantinei:

  • instituirea măsurii carantinei ca urmare a deplasării în interes într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen;
  • instituirea măsurii carantinei nu este ca urmare a deplasării în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen.

De asemenea, ordinul mai stabileşte că durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, și se diferențiază după cum urmează:

a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;

b) un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;

c) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;

d) pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare.”

Tipurile de arsuri pentru care durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă sunt arsurile de gradul IIB-III localizate pe față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari și/sau arsuri de gradul III cu alte localizări, dar care afectează cel puțin 10% din suprafața corporală.

SURSA: LEGESTART.RO

Redactia START UP ZONE

Add comment