Start-Up Zone

Măsura 2: Doar 129 de beneficiari și-au primit banii în ultima săptămână

129 de beneficiari și-au primit banii în ultima săptămână, la Măsura 2, suma achitată fiind de 26,8 milioane de lei (5,5 milioane de euro la cursul de schimb folosit în program). În săptămâna anterioară fuseseră plătiți 166 beneficiari, iar acum două săptămâni, 301.

Plățile încetinesc, așadar, pe măsură ce bugetul disponibil acum se apropie de sfârșit. In această perioadă banii se redistribuie între agențiile regionale IMM, pentru că unele termină plățile mai repede și le rămân bani necheltuiți, iar altele rămân fără bani disponibili pentru plata contractelor semnate.

În unele regiuni sunt cazuri de beneficiari care nu semnează la timp (în maximum 20 de zile) contractele de finanțare și nu încarcă dovada cofinanțării, motiv pentru care pierd granturile de capital de lucru. Banii rămân astfel la agenție, necheltuiți.

Ulterior se face o procedură de redistribuire a bugetelor rămase între agenții, în funcție de necesarul de finanțare pe regiune, însă acest proces poate să dureze aproximativ o săptămână, întrucât totul trebuie să treacă din nou prin Ministerul Finanțelor – au explicat sursele noastre.

Iar aceste redistribuiri se fac repetat, în funcție de evoluția plăților pe fiecare regiune. Spre exemplu, în acest moment la Agenția IMM Timișoara sunt necesare fonduri suplimentare de la celelalte agenții.   

În această fază, plățile sunt limitate până la numărul RUE 16.850, dar, treptat, Ministerul Economiei va face un „acord fin” prin care plățile vor mai putea coborî câteva locuri în lista RUE, în funcție de banii care vor rămâne din actualul buget disponibil.

Situatia plăților la data de 17 septembrie pentru Capital de Lucru este următoarea:

  • De anul trecut până în prezent au fost plătiți în total 13.209 beneficiari, cu o sumă de 3,63 miliarde de lei (751,42 milioane de euro, la cursul de schimb folosit în program).
  • În plus, sunt 285 de contracte semnate, dar încă neplătite.
  • Alte 25 de firme au semnat contractele de finanțare, au încărcat și dovada cofinanțării proprii, dar acum așteaptă să semneze și agenția IMM.
  • Alte 45 de firme au primit notificări de contractare, dar trebuie să semneze contractele și să încarce dovada cofinanțării. Din momentul primirii contractului în portalul de granturi IMM, beneficiarii au 20 de zile la dispoziție să-l semneze și să-l încarce înapoi în sistem cu dovada cofinanțării, în caz contrar pierzând granturile COVID.
  • Mai sunt și 12 firme în curs de clarificare.
  • Mai rămân acum 2964 de firme admise în lista de așteptare. Prima sub linie este la numărul de ordine RUE 16851. Câteva dintre aceste firme pot primi bani din bugetul actual disponibil, în funcție și de beneficiarii care vor mai rata semnarea contractelor. Cea mai mare parte a firmelor admise pe lista de așteptare au însă nevoie de banii din facilitatea europeană React EU. Un nou buget de aproape 240 de milioane de euro este acum în pregătire prin React EU, pentru plata restului de ajutoare de stat de la Măsura 2.
  • 5.461 de firme au fost respinse de la finanțare. Acestea ratează ajutoare de stat în valoare totală de 898 de milioane de lei (185,5 milioane de euro, la cursul de schimb folosit în program).

Descarcă de AICI situația Măsurii 2 la zi.

Diana Spătaru

Add comment