Start-Up Zone

Ministerul Economiei a făcut un proiect de memorandum pentru o serie întreagă de masuri de debirocratizare

Ministerul Economiei a făcut un proiect de memorandum pentru o serie întreagă de masuri de debirocratizare, printre care și eliminarea oligației firmelor de a-și face analiza de risc la securitatea fizică, o cheltuială criticată de mulți patroni.

Să începem cu problema acestei inițiative: memorandumul nu este altceva decât o declarație de intenții. Iar acum nu avem nici măcar un memorandum, ci o propunere de memorandum. Asta înseamnă că  e nevoie ca guvernul să aprobe memorandumul și pe urmă să se apuce de treabă, să dea ordonanțe, hotărâri de guvern sau, în cel mai rău caz, proiecte de lege. Dar mai e ceva: proiectul de memorandum e propus cu Claudiu Năsui ministru al Economiei, care mâine (marți) trebuie să-și dea demisia oficial.

  1. „Decontarea indemnizaților pentru concediu medical prin compensare cu CASS-ul de plată. Astfel încât să nu mai avem întârzierile imense la plată ale statului.
  2. Eliminarea faimoasei „analize de risc” prin care firmele sunt obligate, sub sancțiunea amenzii de 5.000 de lei, să dea bani unei firme care să le zică faptul că trebuie să-și pună gratii la geam.
  3. Eliminarea obligației de a tranzacționa prin trezorerie cu instituțiile statului.
  4. Eliminarea obligativității foii de parcurs pentru deductibilitatea combustibilului.
  5. Eliminarea obligativității declarării posturilor vacante la ANOFM.
  6. – Eliminarea birocrației aferente reducerilor de prețuri.
  7. Eliminarea obligației de păstrare a contractelor de muncă la punctul de lucru.
  8. Eliminarea sancțiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control.
  9. Eliminarea Registrului entităților/unităților de Cult care a birocratizat procesul de sponsorizare a ONG-urilor în mod inutil. Toate ONG-urile sunt deja înregistrate la ministerul justiției, în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.”

„Indiferent de conjunctura politică, sper ca România să meargă pe calea debirocratizării. Doar cu un mediu privat puternic și dinamic vom reuși să avem prosperitate, să trăim mai bine și să oferim cea mai bună viață posibilă românilor. Trebuie doar să vrem să o facem”, a mai scris Năsui, pe Facebook, luni, cât încă mai era ministru al Economiei.

Ce este analiza de risc la securitate

Analiza de risc la securitatea fizică este o obligație birocratică introdusă în anul 2012, de guvernul Ungureanu (PDL-UNPR-UDMR-minorități), prin HG 301/2012, privind normele de aplicare a Legii 333/2003.

Prin această HG o serie întreagă de firme – majoritatea firmelor românești – au fost obligate să apeleze la serviciile unor firme private, deținute mai ales de foști politiști, să evalueze riscul de securitate fizică și, în unele cazuri, să cumpere camerde de supraveghere și/sau alte mijloace de protecție fizică la sedii și la punctele de lucru.

Hotărârea a fost prorogată succesiv, dar până la urmă a intrat în vigoare la 1 iulie 2018 și a pus firmele „obișuite” la cheltuieli, în timp ce prestatorii au obținut venituri pe seama acestei obligații impuse de stat.

Acum, guvernul Cîțu poate să dea o nouă hotărâre să elimine această obligație cu analiza de rsc.

Propunerea de memotandum prezentată luni de Ministerul Economiei prevede, printre altele:

Eliminarea analizei de risc la securitate fizică

Începând cu data de 1 iulie 2018 societăţile comerciale (înființate conform Legii nr.31/1990) care dețin bunuri, sunt obligate să asigure paza acestora și să întocmească analiza de risc la securitate fizică, conform Legii nr.333/2003 și a HG nr.301/2012.
Analiza de risc se întocmește de către specialiști cu vechime în domeniul riscului  sau experți abilitați și presupune costuri pentru firmele mici, tarifele analizei pornind de la 1.000 lei. Amenda pentru neefectuarea analizei de risc este cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei.
Considerăm că această obligație legală are un scop pur birocratic și este împovărătoare pentru contribuabilii mici, iar această analiză de risc nu protejează bunurile efectiv. Există legislație specifică prin care se prevede răspunderea patrimonială a administratorului, prin urmare obligația realizării analizei de risc nu este justificată.

Propuneri:

  • eliminarea obligației realizării analizei de risc pentru societăți și eliminarea sancțiunii corespunzătoare reglementate de Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și completările ulterioare, Hotărârea nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și completările ulterioare și legislația subsecventă.

Descarcă de AICI memorandumul propus de Ministerul Economiei.

Diana Spătaru

Add comment