Start-Up Zone

Înscrieri online: Premii de 1 milion euro pentru firmele din domeniul spațial

Antreprenorii români cu startup-uri și firme mici și mijlocii inovatoare se pot înscrie online la o competiție de tehnologii spațiale, organizată de Uniunea Europeană, la care se pun la bătaie premii în valoare totală de 1 milion de euro.

Competiția #myEUspace pentru startup-urile și antreprenorii în domeniul spațial s-a lansat la Praga, iar înscrierile se desfășoară începând de miercuri, 1 septembrie până pe 15 noiembrie 2021.

Evenimentul are două secțiuni care se derulează independent:

  • Secțiunea 1 – de la idee la prototip/validare din partea clienților – are drept scop transformarea unei idei teoretice în prototipul/versiunea beta a unui produs;
  • Secțiunea 2 – De la prototip la produs/intrare pe piață – are drept scop transformarea unui prototip sau a unei idei beta într-un produs minim viabil (MVP).

Pașii pe care antreprenorii trebuie să îi urmeze pentru înscrierea în competiție și premiile pe care le-ar putea primi sunt:

  1. Depunerea proiectelor
  • Cele mai bune 23 de idei, câte 4 pe fiecare domeniu de aplicare, vor primi un premiu în valoare de 10.000 euro fiecare pentru lansarea prototipurilor.
  • Cele mai bune 20 de aplicații sau prototipuri beta, 4 pe domeniu de aplicare, vor primi un premiu în valoare de 15.000 euro fiecare pentru dezvoltarea produsului și pentru a obține intrarea pe piață.
  1. Etapa de dezvoltare
  • Cele mai bune 6 proiecte, câte 1 pe fiecare domeniu de aplicare, vor primi un premiu în valoare de 25.000 euro fiecare.
  • Cele mai bune 5 proiecte, câte 1 pe fiecare domeniu de aplicare, vor primi un premiu în valoare de 50.000 euro fiecare.
  1. Finala
  • Cele mai bune 6 proiecte, câte 1 pe fiecare domeniu de aplicare, vor primi un premiu suplimentar în valoare de 25.000 euro fiecare.
  • Cele mai bune 5 proiecte, câte 1 pe fiecare domeniu de aplicare, vor primi un premiu suplimentar în valoare de 50.000 euro fiecare.

Pe lângă aceste premii, echipele vor primi răsplătite și cu peste 50 de distincții.

Antreprenorii români trebuie să fie interesați de aplicații mobile sau soluții bazate pe hardware și robotică.

Startup-urile și/sau antreprenorii interesați se pot înscrie AICI până pe 15 noiembrie 2021. Ideile vor fi evaluate pe baza relevanței lor pentru spațiul Uniunii Europene, a abordării, a potențialului de comercializare, a fezabilității în limitele tehnologiei actuale și a modului de organizare operațională.

„În ultimii ani, EUSPA a creat un ecosistem puternic de startup-uri și IMM-uri în domeniul spațial, care au produs idei revoluționare precum soluțiile autonome de aplicare a marcajelor rutiere sau aplicațiile de monitorizare a atmosferei prin intermediul dronelor; majoritatea acestora sunt acum în faza de extindere a operațiunilor”, declară directorul executiv al EUSPA, Rodrigo da Costa.

El susține că „prin inițiative precum competiția #myEUspace, sprijinim antreprenoriatul în domeniul spațial și contribuim la eforturile de digitalizare ale Uniunii și la îndeplinirea obiectivelor ambițiosului Pact verde european. 

Diana Spătaru

Add comment