Start-Up Zone

ORDINUL ANAF nr. 1251/2021: Persoanele fizice ce au desfășurat în anul 2020 activități independente și nu au depus Declarația unică vor primi decizii de impunere

Persoanele fizice ce au desfășurat în anul 2020 activități independente, profesii libere, sau au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală și nu au depus Declarația unică vor primi de la ANAF decizii de impunere , conform ordinului ANAF nr. 1251/2021, reiese dintr-o informarea a consultantului fiscal Adrian Bența.

“Pe parcursul anului trecut, când aceste persoane fizice au declarat că li s-au redus activitatea, aceste persoane au beneficiat, conform legislației specifice de indemnizații pentru șomaj tehnic sau alte forme de indemnizații suportate de bugetul fondului pentru șomaj. Aceste indemnizații sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii”, a dclarat Adrian Bența.

Persoanele fizice ce au beneficiat de aceste indemnizații au avut obligația să depună declarația unică privind impozitul pe venit și asigurările sociale până în data de 25 mai 2021 pentru anul 2020.

Actul normativ stabilește că o sursă de informații pentru identificarea contribuabililor ce nu au depus declarațiile de impunere sunt datele comunicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, exact instituția ce a decontat indemnizațiile în cauză.

Practic, autoritatea fiscală va cunoaște persoanele fizice ce au beneficiat de indemnizație, va verifica dacă acestea și-au depus declarația unică, iar în cazul în care nu si-a îndeplinit această obligație se va trece la notificarea contribuabilului și, după caz, la impunerea din oficiu.

Tot prin acest act normativ s-a modificat formularul 256 decizie de impunere din oficiu și au fost actualizate mai multe anexe în procedura aceasta de impozitare.

Diana Spătaru

Add comment