Start-Up Zone

Pentru trecerea frontierelor de stat vor fi recunoscute doar certificatele digitale COVID-19

Ministerul Afacerilor Interne anunţă într-un comunicat de presă că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Potrivit sursei, tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.

Documentele doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR pot fi obținut ușor, prin intermediul unei aplicații online, disponibilă la adresa certificat-covid.gov.ro.

În lipsa acestor acte va trebui de respectat măsurile de carantinare pe care le obligă fiecare ţară.

Potrivit, ordonanța de urgență nr. 68/2021, certificatele  sunt valabile după cum urmează:

a) certificatele de testare, 24 de ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul de amplificare a acidului nucleic, denumit în continuare NAATs;

b) certificatele de vindecare, 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică “Corona-forms”;

c) certificatele de vaccinare, până la data de 30 iunie 2022.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment