Start-Up Zone

Bătaie de joc la ajutoarele de stat HoReCa: Au început clarificările, fără un anunț oficial din partea Ministerului Economiei

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu a anunțat oficial nici pana acum faptul că au început clarificările pentru HoReCa. Firmele au la dispoziție 3 zile lucrătoare pentru a răspunde la clarificări. In caz contrar, acestea vor fi declarate respinse.

Începerea solicitărilor de clarificări pentru HoReCa este un anunț foarte important pentru firmele care au aplicat la ajutoarele de stat, care trebuia să fie anunțat încă din momentul în care prima firmă a fost verificată, pentru ca acestea să aibă timpul necesar pentru a răspunde la clarificări.

Chiar dacă Ministrul economiei, Claudiu Năsui a declarat în repetate rânduri că în mandatul lui va exista transparență între stat și IMM-uri, la ajutoarele de stat HoReCa nu a existat transparență în ceea ce privește situația dosarelor.

Cele mai multe clarificări pentru programul de ajutor de stat HoReCa vor apărea la Rapoartele de Expertiză contabilă, având în vedere că multe dintre firmele care au aplicat la program s-au grăbit atunci când au încărcat rapoartele. De asemenea, datorită anunțului întârziat privind modificarea Anexei 7, multe dintre rapoartele de expertiză contabilă au fost întocmite greșit de către experții contabili, drept urmare, trebuie să fie redactate din nou pentru a putea răspunde la clarificările din aplicație.

Un alt motiv pentru care firmele care au aplicat la HoReCa ar putea primi clarificări sunt autorizațiile încărcate de aceștia, care ori ar putea să nu fie vizate pe 2019 si 2020. Documentația incompletă poate aduce spre sine respingerea aplicației, drept urmare, firmele ar fi trebuit să fie foarte atente atunci cand au aplicat.

Procesul de înscriere la schema de ajutor HoReCa – 20% din pierderea de cifra de afaceri între 2019 şi 2020 s-a încheiat luni, 26 iulie 2021, la ora 20:00. Pentru această schemă au aplicat 10.185 de firme din domeniu, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, printr-un comunicat.

Diana Spătaru

Add comment