Start-Up Zone

Federația Patronatelor: Sunt necesare „programe de finanțare coerente”

Pentru dezvoltarea afacerilor HoReCa este nevoie de „programe de finanțare coerente” – spune Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, o organizație de patroni din acest domeniu, lansată în anul 2021.

„Industria ospitalității se poate dezvolta doar prin programe de finanțare coerente și corelate cu dezvoltarea și predictibilitatea din piață. Spre exemplu, investitorii și antreprenorii din HoReCa nu pot lua credite acum fără să știe dacă peste 3 luni industria este deschisă sau nu” – susține FIO, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Organizația de patroni HoReCa consideră că „percepția asupra sectorului ospitalității că ar fi o industrie lipsită de importanță din punct de vedere economic este greșită și este dată de faptul că pană acum există doar perspectiva Bucureștiului”.

În schimb, antreprenorii spun că, de fapt, peste 85% din domeniul HoReCa se află la nivel național. Regiunea București-Ilfov coagulează în jur de 30% din valoarea generată de sector și doar 15% din numărul operatorilor din ospitalitate se regăsesc în Capitală.

Astfel, 15% din totalul firmelor din domeniul hotelurilor și al restaurantelor care și-au depus bilanțul financiar pe anul 2020 sunt din București Ilfov (5.000 de companii), dintr-un total de 33.200 de agenți economici la nivel național.

De asemenea, 32% din veniturile totale generate de industria ospitalității provin de la investitorii din București – Ilfov, în timp ce restul de 68% au fost înregistrate la nivel național.

La nivelul profiturilor nete înregistrate, aproape un sfert (0,6 miliarde de lei, 24%) a fost generat în București, dintr-un total de 2,5 miliarde de lei raportat de firmele din industria ospitalității în anul 2020.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității reunește în prezent organizațiile patronale locale Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația HoReCa Neamț, Asociația Patronala Horeca Argeș și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni.

Reamintim că, până pe 20 iulie 2021, ora 20.00, se fac înscrieri în Schema HoReCa, de ajutoare de stat în valoare totală de până la 500 de milioane de euro.

Diana Spătaru

Add comment