Start-Up Zone

Noi reguli privind comercializarea produselor alimentare neambalate din 14 iulie

Ordinul nr. 163/2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate a fost publicat luna trecută în Monitorul Oficial şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data oficializării, adică din 14 iulie 2021.

Prezentul ordin stabilește modalitățile conform cărora trebuie efectuată furnizarea de informații privind prezența în produsele alimentare nepreambalate a unor substanțe sau produse care pot cauza alergii.

Indicarea substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță  se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării produselor alimentare.

Informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, astfel:

a)prin indicarea locului sau a dispozitivului prin care informația privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță este disponibilă sau, dacă este cazul, pentru elemente suplimentare, o informație care invită consumatorul să se adreseze personalului unității. La raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui produs alimentar/băutură care are în compoziție substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță, se va înscrie “conține:…” urmat de numele substanței sau al produsului care poate cauza alergii sau intoleranță .

b)prin indicarea substanțelor sau a produselor respective din produsele alimentare/băuturile comercializate de unitățile de restaurație colectivă, în locurile unde sunt prezentate preparatele (precum meniu, panou, afiș sau ecran). În meniu/lista meniu, panou, afiș sau ecran, eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ, după denumirea ingredientului component al porției de mâncare/băutură se înscrie între paranteze “conține:…” urmat de numele substanțelor sau al produselor care pot cauza alergii sau intoleranță.

Dacă produsele alimentare nepreambalate sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

Pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranță figurează pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.

sursa: legestart.ro

Redactia START UP ZONE

Add comment