Start-Up Zone

Începând cu data de 1 iulie 2021, se vor schimba regulile cu privire la comerțul online din statele membre ale Uniunii Europene

Începând cu data de 1 iulie 2021, se vor schimba regulile cu privire la comerțul online din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, iar platformele electronice care facilitează furnizarea de bunuri vor fi considerate furnizori și obligate să colecteze și să plătească TVA la Fisc – explică un consultant fiscal.

Cu privire la viitoarele modificări, consultanții fiscali ai firmei Mazars România explică principalele modificări care urmează să se introducă în comerțul online.

„Începând cu 1 iulie 2021, orice IE (cum ar fi o piață, platformă, portal sau mijloace asemănătoare) care facilitează furnizarea de bunuri va fi considerată furnizor și, prin urmare, va fi obligată să colecteze și să plătească TVA-ul aferent autorităților fiscale. Rămân, însă, anumite cazuri în care IE nu ar trebui considerată furnizor, cum ar fi procesarea plăților, listarea/ promovarea bunurilor, redirecționarea sau transferul clienților către alte interfețe electronice etc.”, a explicat Miruna Cîrstea, Senior Tax Consultant, Mazars România.

Noi reguli de TVA aplicabile comerțului electronic

Conform regulilor actuale, livrarea de bunuri către persoane fizice este supusă TVA-ului în țara de expediere, până la un anumit plafon stabilit de fiecare stat membru (SM). După ce valoarea livrărilor depășește plafonul stabilit de statul membru UE în care se află clientul (variind de la 35.000 de euro la 100.000 de euro), furnizorul este obligat să se înregistreze în scopuri de TVA în respectivul SM și să perceapă TVA în conformitate cu cerințele țării de destinație.

Un sistem simplificat este în funcțiune încă din 2015, însă numai pentru servicii electronice B2C (telecomunicații, radiodifuziune sau servicii furnizate pe cale electronică) distribuite clienților în alt SM. Un astfel de regim este cunoscut drept MOSS și a fost introdus pentru a simplifica administrarea tratamentului TVA în cazul serviciilor electronice furnizate persoanelor fizice, permițând companiilor să raporteze și să plătească TVA-ul aferent printr-un singur portal online din SM în care sunt stabilite.

„Începând cu 1 iulie 2021, toate vânzările de bunuri la distanță vor fi supuse TVA în SM în care persoana fizică este stabilită. Pragurile curente vor fi anulate; schema MOSS va fi extinsă la OSS – o schemă care se va aplica furnizării de bunuri și servicii, precum și livrării de bunuri „facilitate” prin interfețe electronice (IE).”, a menționat Bianca Vlad, Tax Partner, Mazars România.

Schema curentă MOSS va fi extinsă către toate livrările de bunuri/ servicii B2C din SM în care furnizorul nu este stabilit. Astfel, furnizorul va trebui să perceapă în continuare TVA din SM de sosire, însă nu va mai fi obligat să se înregistreze în scop de TVA în respectivul SM. Acesta va putea raporta returnarea TVA-ului relevant prin intermediul TVA OSS într-un singur SM. De asemenea, plata TVA va fi efectuată și către respectivul.  

Cu toate acestea, schema simplificată este opțională, astfel, companiile pot alege să nu utilizeze sistemul OSS și, în schimb, să se înregistreze în scop de TVA în fiecare SM în care efectuează livrări relevante. Chiar și așa, dacă o entitate alege să se înregistreze pentru OSS, atunci toate livrările care intră în sfera de aplicare a schemei ar trebui comunicate în declarația OSS a companiei. Ca atare, persoanele impozabile nu vor putea opta pentru utilizarea schemei OSS doar pentru livrările din SM selectate și nu pentru toate livrările efectuate în alte SM.

Schema OSS va fi utilizată numai pentru raportarea TVA aferentă livrărilor. Prin urmare, prin această schemă, companiile nu vor putea recupera TVA aferentă achizițiilor. Soldurile negative de TVA vor putea fi solicitate, ca și până acum, prin procedurile de rambursare stabilite la nivelul UE prin Directiva a 8-a sau Directiva a 13-a.

Astfel, companiile care efectuează atât achiziții, cât și livrări de TVA ar trebui să analizeze cu atenție opțiunile și să evalueze dacă activitatea lor economică va beneficia de înregistrarea TVA „standard” sau de o înregistrare în sistemul OSS.

Mai mult, chiar și companiile care aleg să se înregistreze pentru OSS vor trebui să ia în considerare și să aplice anumite prevederi locale în vigoare în SM de destinație, precum cotele de taxă, obligațiile de facturare etc.

Diana Spătaru

Add comment