Start-Up Zone

Obligaţiuni verzi, pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi reducerea poluării

Ministerul Finanţelor are în plan lansarea de obligaţiuni verzi pe pieţele internaţionale în următorii doi ani, pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi reducerea poluării, a afirmat, luni Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

„La nivelul Ministerului Finanţelor, din strategia de administrare a datoriei publice, pentru 2021-2023, am prevăzut emiterea şi utilizarea de obligaţiuni verzi ca instrumente de datorie publică. Ministerul va coordona procesul de pregătire şi lansare efectivă a obligaţiunilor verzi pe piaţa internaţională şi va coordona procesul de raportare periodică, astfel încât să se asigure informarea mediului investiţional asupra fondurilor alocate şi impactul asupra mediului. Intenţionăm să înfiinţăm şi să participăm activ la grupul de lucru interministerial care elaborează cadrul general pentru obligaţiuni verzi la nivel suveran”, a spus oficialul ministerial.

Din banii astfel atraşi vor fi finanţate proiecte ce vizează eficienţa energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, transportul curat, gestiunea apei şi altele, scrie Agerpres.

„Gestionarea fondurilor trebuie realizată de o manieră transparentă, pe măsura efectuării cheltuielilor. Alocarea fondurilor poate include cheltuieli din anul bugetar anterior, dar şi din cel curent sau chiar cel viitor. Avem un raport de alocare anuală, până în momentul când sumele din emiterea de obligaţiuni verzi vor fi alocate integral”, a mai precizat Gyorgy

Din practica altor state, perioada de implementare a cadrului general pentru obligaţiuni verzi va dura aproximativ şase luni.about:blank

„Situaţia de astăzi ne arată că pieţele externe beneficiază de cerere ridicată pentru aceste instrumente şi există investitori care au fonduri speciale în acest sens”, a arătat el.

Potrivit lui Gyorgy, randamentele sunt uşor mai scăzute decât la obligaţiunile standard.

„Nu neglijăm nici piaţa internă, însă trebuie să ţinem cont de interesul şi apetitul investitorilor. Un sondaj realizat de Banca Naţională a României în rândul a 13 bănci reprezentând 88% din sistemul bancar românesc relevă că titlurile verzi ar putea fi parte a strategiei băncilor privind durabilitatea, însă această direcţie nu este încă definită cu claritate”, a completat reprezentantul Ministerului Finanţelor

El a participat la conferinţa „Finanţarea de instrumente verzi pe piaţa de capital”, organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

sursa: economica.net

Redactia START UP ZONE

Add comment