Start-Up Zone

Guvernul nu se implică în digitalizarea administrației publice. Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a prezentat abia joi inițiativa de creare a unui catalog de servicii publice

Guvernul nu are nici acum o situație în ceea ce privește realizarea unui inventar IT al statului, care ar fi trebuit să constate ce sisteme IT are administrația publică și ce servicii oferă către cetățeni. Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a prezentat abia joi, 17 iunie, inițiativa de creare a unui catalog de servicii publice, deși această obligație legală este în sarcina autorității de mai bine de un an. Recent, Oprea a declarat că realizarea acestui catalog va dura câteva luni.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a prezentat joi, 17 iunie, membrilor Comitetului pentru e-guvernare și debirocratizare inițiativa de realizare a Catalogului Național al Serviciilor Publice – măsură ce își propune inventarierea tuturor serviciilor publice furnizate de instituțiile și autoritățile publice centrale, în scopul creării unui instrument pentru monitorizarea progresului transformării digitale a administrației publice.

  • “Vom crea un catalog al tuturor serviciilor publice pe care statul român le oferă cetățenilor și organizațiilor. Este esențial să știm ce servicii sunt livrate de administrație și care dintre ele pot fi digitalizate. Până acum, dezvoltarea serviciilor publice electronice a fost una insulară, care a impiedicat interoperabilitatea și a blocat accesul la date.
  • Am demarat această iniţiativă în luna decembrie 2020 și contăm pe sprijinul colegilor din Comitetul de e-guvernare și debirocratizare pentru urgentarea obținerii de date în vederea completării catalogului serviciilor publice”, a declarat joi Octavian Oprea, președintele ADR.

ADR are obligatia legală de a face un catalog cu servicii publice. Niciun rezultat însă la un an de la înființare

Invitat în urmă cu 2 zile într-o conferință pe tema de digitalizare, Octavian Oprea declara că realizarea acestui catalog ar putea dura câteva luni.

“Joi (n.a 17 iunie) va avea loc prima întalnire operativă a Comitetului de e-guvernare și debritocratizare, un comitet inițiat de ADR si SGG, și aș putea spune, prezidat de primul ministru. Avem clar o direcție pe care primul ministru a trasat-o și care se regăsește și în programul de guvernare – nu putem crește dpdv economic daca nu eliminăm birocrația. Primul obiectiv al acestui comitet este inventarierea tuturor serviciilor publice și a actelor normative care le reglementează. Am convingerea ca în câteva luni vom avea o evidență clara a tuturor serviciilor publice și vom avea un punct de plecare atunci când vine vorba de a modifica legislația pentru a debirocratiza România.”, a declarat marți 15 iunie, Octavian Oprea, președintele ADR, într-o conferință pe digitalizare .

Diana Spătaru

Add comment