Start-Up Zone

Ordonanța de urgență 48/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial. Bugetul de la Măsura 3 nu mai există, fiind transferat la Măsura a 2a

Marți seara, 15 iunie, s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență 48/2021 prin care guvernul va muta bugetul rămas de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru plata granturilor de capital de lucru solicitanților.

Ordonanța de urgență fusese adoptată de guvern miercurea trecută, pe 9 iunie și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 597 de marți, 15 iunie 2021. În paralel, tot marți, 15 iunie, ordonanța de urgență a intrat și în dezbaterea Senatului, ca prim for parlamentar sesizat, dar guvernul poate să aplice ordonanța de urgență înainte de aprobarea prin lege.

„Pe baza conventiilor bancare incheiate cu bancile, Ministerul Economiei va transfera, în termen de maximum 7 zile calendaristice, fondurile exteme nerambursabile pe baza necesamlui de fonduri transmise de banci, în contul de disponibil al bancilor. Bancile în baza conventiilor bancare, în termen de maximum 7 zile calendaristice, efectueaza plățile din fonduri exteme nerambursabile in conturile bancare indicate de beneficiarii finali ai ajutorului de stat de tip microgrant sau grant pentru capital de lucru, după caz.” – prevede noua OUG.

Guvernul va muta astfel fonduri europene de 207 milioane de euro de la Măsura 3 la Măsura 2.

Astfel, cu noua muatre de buget, se vor putea face plăți până pe la RUE 17.000 – a spus Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Dacă ne uităm în lista de aplicanți de la Măsura 2, putem observa că până la numărul RUE 17.001 sunt 5542 de firme acceptate în lista de așteptare.

În total, însă, sunt 8407 aplicanți acceptați în lista de așteptare la Măsura 2. Astfel, vor mai rămâne în afara bugetului peste 2860 de aplicanți admiși în lista de așteptare. Ultima firmă admisă la Măsura 2 în lista de așteptare este la numărul de ordine 22.226.

Pentru restul de peste 2860 de solicitanți admiși în lista de așteptare va fi nevoie ca guvernanții să programeze facilitatea europeană React EU pentru România, să aloce de acolo bani, așa cum era planul de la început.

Anterior, guvernanții au mai mutat 209 milioane de euro de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru că OUG 199/2020 permitea mutarea de bani între cele 3 măsuri ale schemei de ajutare de stat COVID-19. Acum, însă, Ministerul Economiei a susținut că avea nevoie de o nouă OUG de modificare a OUG 130/2020 pentru a lua toți banii de la Măsura 3 și pentru a o desființa.

„Proiectul de OUG care permite mutarea banilor de pe Măsura 3, din cauza blocării ei în urma suspiciunilor de fraudare, spre Măsura 2, intră la aprobare în ședința de mâine a Guvernului” – a transmis, marțea trecută, Ministerul Economiei.

„Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU. Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi” – a mai afirmat MEAT.

La Măsura 3, s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Ministrul Claudiu Năsui a blocat însă procedura și a a seziat DNA pentru suspiciuni de fraudă.

Diana Spătaru

Add comment