Start-Up Zone

Măsura 3 a fost anulată. Adrian Dragomir, Co-fondator Termene.ro: “În continuare, nu simțim că statul este un partener. Ne-ați mințit, ați aruncat cu bugete înainte de alegeri”

Adrian Dragomir, Co-fondator Termene.ro prezintă situația antreprenorilor care încă suferă de pe urma pandemiei, într-o situație în care anul trecut li se promiteau ajutoare de stat consistente care nu au mai fost oferite sau au fost oferite doar parțial firmelor.

Acesta explică, în primul rând, că România nu este în acest moment suficient de dezvoltată în ceea ce privește antreprenoriatul, comparativ cu alte țări europene.

5 milioane de oameni sunt sau erau angajați înainte de pandemie în cadrul companii din România. Aveam 800.000 de companii care depuseseră bilanț în anul anterior pandemiei de COVID-19. Dintre acestea, aproximativ 30.000 aveau cifra de afaceri de peste 1 milion de Euro și 3.000 de companii aveau profit anual declarat de 1 milion de Euro.

România are un capitalism sărac. Antreprenoriatul din România este în continuare departe de ceea ce se întâmplă în Europa din punct de vedere al veniturilor, al valorii generale, CA și așa mai departe

– explică Adrian Dragomir.

Pandemia a venit peste o țară săracă în ceea ce privește numărul de firme pe cap de locuitor, iar statul a promis ajutoare de stat consistente pentru IMM-uri, care nu au mai fost oferite niciodată.

Suntem, după 30 de ani de la comunism o societate emergentă din punct de vedere al capitalismului și al moldului in care facem afaceri. Pandemia a venit peste noi ca un soc peste noi, a zdrobit foarte multe companii.

Statul și măsurile pe care le-a luat.. DEZAMĂGITOR.

Am avut IMM Invest, care de fapt a fost Bank Invest, un program care a fost din punctul meu de vedere un generator de riduri pentru bănci. Am avut Măsura 1, 2 și 3, au rămas doar Măsura 1 și 2.

Măsura 2 în sfârșit, după 1 an de zile, au fost făcute plățile, deși nu la toate companiile dar într-un ritm accelerat în ultimele 2 luni de zile. Anul trecut li s-au dat povești pe bandă rulantă, li s-au povestit de tot felul de programe, de miliarde, a ieșit Președintele și a anunțat 70 de miliarde de euro investiție în România, dar când au fost vorba despre măsuri concrete, măsuri luate antreprenorilor din Româia, antreprenorii au rămas singuri.

În continuare, nu simțim că statul este un partener.

– declară Adrian Dragomir.

Măsura a 3a este cea mai recentă problemă majoră a antreprenorilor, având în vedere că acestea au depus timp, efort și bani în realizarea planurilor de afaceri care trebuiau să le garanteze investiții. Toate acestea, ca să fie anulată într-un mod unilateral.

De curând a fost anulată Măsura 3. Măsura a 3a a fost anunțată cu tam-tam. A fost anunțată ca o măsură prin care statul venea și susținea companiile în proiecte de investiții. Au fost o serie întreagă de discuții consultări promisiuni, s-au anunțat bugete și în sfârșit a fost lansată această măsură, cu punctaj și tot ce trebuie.

Din cele 27.000 de companii care au aplicat pentru Măsura 3 sunt companii puternice în piață pentru că așa îți cerea grila prin care puteai să aplici pentru acest grant. Aveai nevoie să ai anumiți indicatori economico-financiari foarte bine stabili.

Da, au greșit (cei de la Minister), că au venit cu acea scăpare de achiziții imobiliare, dar nu este vina companiilor sau a firmelor de consultanță din țara asta care au fost plătite de către aceste ca să elaboreze acele proiecte.

Statul în mod unilateral a șters programul, s-a decis că se anulează. Vă bateți joc de noi? Când vom avea și noi o societate în care să avem încredere în lucrurile pe care statul ni le cere? Pentru că știți ceva? Dacă noi, până pe 25 nu ne plătim taxele, pe 1 conturile sunt oprite de către ANAF. Dacă nu ne plătim salariații, după ceva timp ajungem în instanță.

Noi ne asumăm că respectăm regulile. Tu, statule român, de ce nu le respecți? De ce iți permiți să îți bați joc de noi? De ce îți permiți să ne ții 1 an cu angajați acasă?

Am prieteni din HoReCa care și au amanetat casele și apartamentele pentru a plăti angajații, pentru ca businessul să rămână în picioare.

– a punctat Co-fondatorul Termene.ro.

Adrian Dragomir mai punctează că IMM-urile din România nu au fost susținute, având în vedere că România, țară membră a Uniunii Europene a avut măsuri de sprijin pentru susținerea companiilor asemanatoare cu Africa.

Cand vom scapa de eticheta asta de societate bananieră? România, din punct de vedere al măsurilor luate în sprijinul societăților comerciale este pe acelasi loc cu Africa. Nu o spun eu, ci Fondul Monetar Internațional

Companiile care au depus pentru Măsura a 3a au generat CA de 35 miliarde de euro, aproape 50.000 de oameni angajați, taxele plătite la stat sunt la ordinul sutelor de milioane de euro.

Cum iți permiți să îți bați joc de așa ceva? Cum îți permiți să faci lucrurile arbitrar, doar pentru simplul fapt că ai primit un vot? Pe care nu il meriti.

Fără antreprenoriat nu avem o societate.Decizia de a anula Masura 3 este una dintre cele mai oribile decizii pe care putea să le ia statul în raport cu antreprenorii din România.

Puteați să spuneti ca nu se poate. Dar ne-ati mintit, ati aruncat cu bugete, a iesit Presedintele si a anuntat ca vor veni 70 de miliarde de euro, ati anuntat cu surle si trambite înainte de alegeri, pentru ca asta e cel mai dureros. Ati anuntat in continuare o multime de masuri, digitalizare, nu mai faceam fata.

-a punctat antreprenorul.

Antreprenorii din întreaga țară sunt nemulțumiți de implementarea fondurilor care au fost promise. Înainte de campanie, s-au promis ajutoare de stat multiple și diverse, iar după campanie companiile au fost lăsate să moară și să se descurce singure. Mediul antreprenorial este furios și devastat de măsurile luate de statul român din timpul pandemiei și poate mai dezamăgit că promisiunile din timpul campaniei au rămas doar la nivel de promisiuni.

Diana Spătaru

Add comment