Start-Up Zone

Situația plăților la Granturi pentru Capital de lucru înainte de suplimentarea bugetului. Au mai fost plătite 141 de firme

Un număr de 141 de firme au primit ajutoare de stat de la Măsura 2 – Granturi pentru Capital de lucru în ultima săptămână, conform situației prezentate vineri de Ministerul Economiei.

În total, un număr de 8122 de beneficiari au primit granturile pentru Capital de lucru prin Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat, în aproximativ jumătate de an. Valoarea totală a plăților este de 2,52 miliarde de lei. Cele 141 de plăți efectuate în ultima săptămână valorrează 37,3 milioane lei.

Banii disponibili acum în agențiile IMM, pentru plățile firmelor care au aplicat la granturile pentru Capital de lucru sunt pe final. Ministerul Economiei a precizat, zilele trecute, că urmează să ia și cei 206 milioane de euro – fonduri europene rămase la Măsura 3 și să-i transfere la Măsura 2, pentru plăți. Pentru aceasta, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, pe 19 mai, în dezbatere publică, timp de 10 zile, o nouă variantă a proiectului de ordonanță de urgență de modificare a OUG 130/2020.

Totuși, după acest transfer de buget de la M3 la M2 tot vor mai rămâne solicitanți în afara bugetului la Măsura a 2a.

Revenind la situația la zi de vineri, pe data de 21 mai 2021, la Măsura 2, ultimul contract plătit figurează la numărul RUE 9628 – o firmă care a obținut 10.000 de lei de la Agenția Constanța.

În acest moment sunt 199 de contracte semnate și neplătite încă. Acestea au o valoare totală de 48,3 milioane de lei. Ultimul contract semnat și neplătit este la RUE 9632 – o firmă care trebuie să ia 14.800 de lei de la Cluj.

Alte 17 firme au semnat contractele și acum așteaptă să li le semneze și agențiile IMM. Ultima de acest fel este la RUE 9630 – un beneficiar care urmează să încaseze 726.000 de lei de la Agenția București.

Așadar, în acest moment sunt 295 de firme admise la finanțare în interiorul bugetului disponibil acum și care nu și-au primit încă banii de la stat. Ele urmează astfel să-și ia ajutoarele de stat în perioada imediat următoare, fără să aibă nevoie de suplimentarea de buget prin transferul de bani de la M3 la M2, care mai durează.

În total, la Măsura 2, s-au înscris 22.226 de solicitanți, din care au fost admiși 16.824, iar 5.399 au fost respinși. Reamintim că, încă de săptămâna trecută, toate cererile depuse la Măsura 2 erau procesate.

Dintre solicitanții admiși la finanțare, în acest moment, înainte de suplimentarea de buget anunțată de Ministerul Economiei, sunt 8407 firme admise pe lista de așteptare. Aceasta însemană că ele nu au prins momentan bani din bugetul disponibil. Acum, prima firmă admisă sub linie este la numărul RUE 9633 – un solicitant care a cerut 726.000 de lei de la Agenția Constanța.

În funcție de evoluția soluționării contestațiilor depuse de firme respinse, solicitanții admiși pe lista de așteptare în primele locuri ar putea să intre și ei la plată din bugetul existent, într-un număr foarte mic, însă. Dar cel mai sigur, vor intra la plată odată cu transferul de buget de la Măsura 3 la Măsura 2, așteptat după terminarea perioadei de consultări publice pe proiectul de OUG, care durează până la sfârșitul lunii mai.

Cu cei 206 milioane de euro – fonduri europene din Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, care vor fi trecute de la M3 la M2 vor mai fi plătite câteva mii de firme, dar tot nu vor ajunge pentru toți solicitanții admiși în lista de așteptare. cei care vor rămâne în afara bugetului și după suplimentarea anunțată pentru perioada imediat următoare vor trebui să mai aștepte o nouă majorare de buget, probabil prin mecanismul React EU, care nu este încă nici programat.

Diana Spătaru

Add comment