Start-Up Zone

INS: Numărul locurilor de muncă neocupate au fost, în primul trimestru din acest an, 38.400 – Cu 2800 mai multe decât acelaşi trimestru al anului trecut

Numărul locurilor de muncă care nu au fost ocupate au fost, în primul trimestru din acest an, 38.400, cu 2800 mai multe decât în ultimele 3 luni din anul trecut, au transmis miercuri reprezentanții INS. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2020, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 3.400. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,00%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,60%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,55%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (8,3 mii locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,76%.

Sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5,6 mii locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5,5 mii locuri vacante în administraţia publică, iar 1,0 mii locuri vacante în învăţământ.
Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă şi alte activităţi de servicii (0,04 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în tranzacţii imobiliare (0,05 mii locuri vacante).
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri importante în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,9 mii locuri vacante), industria prelucrătoare (+0,8 mii locuri vacante), construcţii (+0,6 mii locuri vacante), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,5 mii locuri vacante).

Diana Spătaru

Add comment