Start-Up Zone

Măsura a 3a ar putea fi reluată de la zero, dacă Ministrul Economiei ar fi interesat de implementarea acesteia

Ministerul Economiei este în continuare dezinteresat de implementarea Măsurii a 3a, după mai mult de 4 luni după încheierea sesiunii de aplicare, în ianuarie. Antreprenorii nu s-ar fi așteptat să dureze atât de mult nici până să primească finanțarea, cu atât mai puțin să fie creată o situație în care banii să nu poată fi folosiți de către aceștia nici până la sfârșitul anului 2021.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, plasează IMM-urile într-o situație fără precedent, în care Măsura a 3a Granturi pentru Investiții este blocată, fără să existe intenții din partea acestuia pentru a fi deblocată. Mai mult, banii necesari pentru plata firmelor care ar trebui să beneficieze de aceste granturi nu mai există în totalitate, fiind mutați pe Măsura a 2a, în lipsa fondurilor și pe aceasta.

Mediul antreprenorial din România i-a solicitat demisia ministrului Economiei încă de câteva săptămâni, în contextul implementării deficitare la Măsura a 2a Granturi pentru Capital de Lucru și Măsura a 3a Granturi pentru Investiții, însă acesta nu a reacționat nici până acum cu declarații pentru antreprenori.

La aceste finanțări s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, care nu au fost anunțați în prealabil că dacă vor aplica, vor fi nevoiți să aștepte atâtea luni, poate chiar ani pentru a primi banii. Criteriile de eligibilitate au fost declarate după încheierea măsurii inechitabile, însă erau bine cunoscute de Ministerul Economiei în acea perioadă.

Pe lângă criteriile de eligibilitate, au fost suspectate tentative de fraudă privind Măsura a 3a, intenționat pentru a grăbi distribuția banilor, având în vedere că aceștia nu erau disponibili de la început decât pentru un număr mic de firme.

Ministrului Economiei, Claudiu Năsui, îi lipsește puterea de înțelegere pentru nevoile IMM-urilor, precum și inițiativa pentru mediul antreprenorial românesc, având în vedere că nu pare să facă eforturi pentru reluarea Măsurii a 3a Granturi pentru Capital de Lucru.

Diana Spătaru

Add comment