Start-Up Zone

UE urmează să se împrumute cu 800 de miliarde de euro pentru Planul National de redresare si reziliență. Cu toate acestea, Germania refuză ratificarea

Uniunea Europeană urmează să se împrumute cu până la 800 de miliarde de euro de pe piața de capital, până în anul 2026 pentru a finanța măsurile Planului National de redresare si reziliență ale statelor membre.

Cu toate acestea, acum trei săptămâni, Curtea Constituțională a Germaniei a suspendat ratificarea națională a planului european de redresare din criza COVID-19, tocmai din cauza acestor împrumuturi în numele UE în ansamblu.

Spre deosebire de o țară precum Germania, care își permite să nu absoarbă fondurile

Executivul european a anunțat că a luat miercuri „măsuri pentru a se asigura că împrumuturile din cadrul instrumentului temporar de redresare NextGenerationEU vor fi finanțate în cele mai avantajoase condiții pentru statele membre ale UE și pentru cetățenii acestora”.

Comisia urmează să aplice o strategie de finanțare diversificată pentru a mobiliza până la aproximativ 800 miliarde EUR în prețuri curente până în 2026. Datorită acestei abordări, care va respecta bunele practici ale emitenților suverani, Comisia mai spune că „va fi în măsură să mărească volumele necesare în mod armonios și eficient”. Executivul european mizează și pe faptul că „acest lucru va atrage investitori în Europa și va consolida rolul internațional al monedei euro”.

Diana Spătaru

Add comment