Start-Up Zone

UDMR a condiționat votul pentru desființarea Secției Speciale

UDMR a condiționat votul pentru adoptarea proiectului de lege care prevede desființarea Secției Speciale la ședința Coaliției, conform unor declarații ale unei anumite surse politice pentru HotNews.ro. Astfel, liderii Uniunii au cerut ca dosarele de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie trimise la Parchetul General, și nu la DNA.

Potrivit surselor menționate, subiectul nu a fost tranșat în ședința Coaliției. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost însărcinat să găsească o soluție împreună cu UDMR.

Proiectul de lege se află în dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputaților, iar fără votul parlamentarilor UDMR, Coaliția nu are majoritate pentru a desființa Secția Specială.

De altfel, liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, declara în 7 martie că proiectul pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va fi modificat în Parlament, el menţionând că sunt în derulare discuţii “care pot fi nuanţate zilele următoare” despre cine va prelua dosarele magistraţilor cu probleme.
Potrivit lui Kelemen, dosarele magistraţilor ar trebui instrumentate de Parchetul General, unde există deja un departament de urmărire penală şi criminalistică.
“Nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale. Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. dosarele la DNA), ci la procurorul general. Nu trebuie să înfiinţezi nicio structură nouă. Nu poţi să reduci totul doar la fapte de corupţie în cazul magistraţilor şi atunci să fie la procurorul general, la Ministerul Public (…) Acolo există, în cadrul Ministrului Public, un departament de urmărire penală şi criminalistică (…) şi acolo ar trebui duse aceste dosare, nici la DNA, nici la DIICOT”, a afirmat Kelemen pentru Prima TV.
Guvernul a aprobat în 18 februarie proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care ar urma să intre la votul Parlamentului: “Este o promisiune a coaliţiei de guvernare şi o recomandare pentru respectarea MCV”, a precizat premierul Florin Cîțu.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a acuzat o “ineficiență crasă” a acestei Secții la care s-au adunat aproape 6.000 de dosare nesoluționate. Este vorba de proiectul făcut în mandatul fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate articolele care se refereau la “super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor, ceea ce a stârnit scandal în Consiliul Superior al Magistraturii, care, de altfel, l-a avizat negativ.
Potrivit proiectului Guvernului, “cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora”.

Diana Spătaru

Add comment