Start-Up Zone

Claudiu Năsui a blocat programul Electric Up pentru panouri solare coordonat de Virgil Popescu. Care este pretextul

Înscrierile la programul Electric-Up pentru panouri solare și stații de încărcare a mașinilor electrice au început încă de la începutul lunii decembrie 2020, programul fiind anunțat de către ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu. La începutul lunii martie, acest program gestionat de Popescu a fost blocat, printr-o manevră a ministrului USR al Economiei, Claudiu Năsui.

Pe 4 decembrie 2020, ministrul Economiei Virgil Popescu anunța că „s-a deschis sesiunea de înscrieri în programul Electric-Up, prin care IMM-urile din domenii diverse și operatorii HoReCa vor putea accesa fonduri nerambursabile de maximum 100.000 de euro fiecare, să-și instaleze panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice” și „pentru această sesiune de Electric-Up bugetul ajunge pentru circa 1.000 de firme”.

Practic, acest program era destinat „întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici din domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in”.

La începutul lunii martie, ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat STS să blocheze și acest program sub pretexul că se fac verificări la programul Măsura 3 – Granturi de Investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri: „Măsura 3 este blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecție a firmelor solicitante”, a declarat Claudiu Năsui.

Prin blocarea Măsurii 3, ministrul Economiei a blocat și programul Electric-Up, care nu era gestionat de Ministerul Economiei, ci era derulat și coordonat de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit unor surse din exterior, ministrul Claudiu Năsui nu vrea să se afle câte firme și ce firme au primit finanțare peste numărul 3.000 din cadrul Măsurii 2 – Granturi de Capital de Lucru între 2.000-150.000 de euro. Astfel, s-au dat finanțări și la firme peste nr. 3009, ceea ce este cam pe lângă lege, iar ca să mascheze această manevră, Năsui a blocat și programul Electric Up pentru panouri solare coordonat de Virgil Popescu.

Astfel, operatorilor economici din domeniul HORECA, în special cei de pe Litoral, care doreau să-și instaleze panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică au fost blocați de manevra incredibilă a ministrul Claudiu Năsui.

Redactia

Add comment