Start-Up Zone

Schema de ajutor de stat „Creditul fermierului” se extinde: Sprijin suplimentar pentru fermieri

Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 7/2024 privind schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”. Această măsură vine în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și include și modificarea Legii nr. 218/2005, care reglementează absorbția fondurilor destinate agriculturii, dezvoltării rurale și pescuitului.

Prin această Ordonanță, schema „Creditul fermierului” se extinde, programul având deja aproape 2.000 de acorduri de finanțare semnate. Producătorii agricoli care desfășoară activități în agricultura primară beneficiază de un grant care acoperă dobânda ROBOR la 3 luni pentru perioada creditului. Acum, schema se va extinde și pentru acoperirea datoriilor restante către furnizori de inputuri agricole și pentru sprijinirea fermierilor afectați de calamități naturale.

Un alt aspect important este creșterea bugetului programului cu 400 de milioane de lei, ajungând astfel la 1,86 miliarde lei. Această suplimentare va permite sprijinirea a aproximativ 7.500 de beneficiari din sectorul agricol.

Prin extinderea acestei scheme, Guvernul urmărește să ofere un sprijin esențial pentru fermierii români afectați de dificultățile economice generate de crizele actuale, facilitând accesul la finanțare și consolidând sectorul agricol național.

startupzone

Add comment